Kauhajoen kulttuurimaisemien kirja

Kulttuurimaisema kuuluu kaikille, ja siihen sitoutuu yhteisiä aineettomia arvoja. Tässä kirjassa luotu katsaus kulttuurimaiseman vaiheisiin muistuttaa meitä siitä, että maisemamme on rakennettu yhdessä. Kauhajoen yhteisöjen jäsenet ovat yhdistäneet historian saatossa lukemattomia kertoja voimansa, yhteisvoimin luoneet elämisen edellytyksiä, tuottaneet oman näköistänsä elinympäristöä ja juurtuneet kasvuympäristöönsä. Toisaalta uudet kauhajokelaiset sukupolvet jatkavat edellisten työtä, hoitavat ja uudistavat rakennettua maisemaa, ja näin osallistuvat esi-isien ja tulevien sukupolvien kanssa samoihin talkoisiin kulttuurimaiseman tuottamiseksi ja hoitamiseksi.

 

Avaa kirja klikkaamalla kuvaa. Klikkaamalla artikkelin otsikkoa pääset suoraan kyseiseen artikkeliin, jolloin ensin avautuu koko kirja ja sitten päädyt valitsemaasi artikkeliin. Latautuminen voi laitteesta riippuen kestää hetken. Myös kirjan sisällysluettelosta pääsee klikkaamalla suoraan artikkeliin.

Huom! Jos artikkeli ei avaudu alla olevista linkeistä, käytä kirjan sisällysluetteloa tai pdf-katselusovelluksen hakuominaisuutta.

Sisällysluettelo

Lukijalle

Kirjan tavoite ja peruskäsitteet

Miten Kauhajoen luonnonolot ovat muotoutuneet nykyiselleen

Taidevaikutteet Kauhajoen kulttuurimaisemassa

Kauhajoen kulttuurimaiseman historialliset juuret

Kauhajoen kehitys nykyiselleen 1990-luvun suuresta lamasta alkaen

Kauhajoen kolme erilaista kulttuurimaisemaa

Keskustaajama

Lakeus ja jokilaaksot

Suomenselkä

Ihmisen kädenjäljet luonnonmaisemassa

Kauhajoen kulttuurimaiseman kunnostuksen ja hoidon periaatteet

Yhteinen maisemamme

Viitteet ja lähdeluettelot