Talvisodan ensimmäiset pommitukset 30.11.1939 säikäyttivät eduskunnan lähtemään evakkoon Helsingistä.
Minne? Se selvisi kansanedustajille vasta junamatkalla kohti Kauhajokea, jonne saavuttiin puolen päivän jälkeen 1.12.1939. Perillä odotti pikakomennuksella ruokapöytä Kotitalousopistolla, istuntosali Yhteislyseolla ja majapaikat eri osoitteissa ympäri kirkonkylää. Eduskunta piti istuntonsa turvallisesti Kauhajoella 12.2.1940 saakka.
Eduskunnan tulo ja asettuminen Kauhajoelle
Talvisodan alettua 30.11.1939 eduskunta evakuoitiin Helsingistä turvalliselle maaseudulle Kauhajoelle. Jännittävän matkan alkaessa aamuyöllä pimennetystä pääkaupungista kansanedustajat eivät tienneet, minne juna lähti heitä viemään. Vasta kun juna kääntyi Seinäjoelta Suupohjan radalle, useimmille edustajille selvisi, että seuraavat istunnot pidettäisiin Kauhajoella. Sinne juna saapui 1.12.1939 klo 14.30. Osa kansanedustajista tuli Kauhajoelle omia reittejään.
Kansanedustajat ja eduskunnan virkamiehet majoittuivat Kotitalousopistolle, matkustajakoteihin ja yksityisasuntoihin eri puolille kirkonkylää. Myös ruokailu ja lehdistökeskus järjestettiin Kotitalousopistolle.
Liisa Ruismäki
Istunnot
Eduskunnan istunnot pidettiin yhteislyseon voimistelusalissa 2.12.1939–12.2.1940. Opetus lopetettiin ja koulun läheisyyteen kaivettiin sirpalesuojat, järjestettiin vartiointi ja hälytykset. Istuntopäivien taukoja varten lotat varustivat yhteislyseolle kanttiinin. Eduskunnan Kauhajoella olo pyrittiin pitämään salassa, vaikka kirkonkyssä liikkui pari sataa vierasta yli kaksi kuukautta.
Vuoden 1939 valtiopäivien päättäjäiset ja vuoden 1940 valtiopäivien avajaiset
Presidentti Kyösti Kallio päätti tammikuun lopulla vuoden 1939 valtiopäivät ja avasi vuoden 1940 valtiopäivät helmikuun alussa. Juhlallisuuksia edelsi vartiomiesten lisääminen, ja ilmatorjuntatykkejäkin ilmestyi eri puolille Kauhajoen kirkonkylää. Salassa pito oli tärkeää, mutta tärkeää oli myös noudattaa mahdollisuuksien mukaan vakiintuneita eduskunnan juhlakäytäntöjä. Sekä 1939 valtiopäivien päättäjäiset että 1940 valtiopäivien avajaiset radioitiin, mutta paikkaa ei kerrottu. Molempien juhlapäivien jumalanpalvelukset pidettiin Kauhajoen kirkossa, jonne eduskunnan ja muiden juhlavieraiden lisäksi saapui myös paikkakuntalaisia kirkko täyteen. Tieto tilaisuuksista oli kulkenut riittävän hyvin suusta korvaan menetelmällä.
Eduskuntamuistot
Kauhajoella ollessaan eduskunta oli kaukana pääkaupungista ja maan hallituksesta. Kansanedustajat kypsyivätkin vähitellen ajatukseen palata takaisin Helsinkiin. Viimeinen istunto pidettiin Kauhajoella 12.2.1940, minkä jälkeen eduskunta pakkasi viimeisetkin tavaransa. Suuri osa edustajista nousi junaan klo 20.08 ja lähti kohti Helsinkiä.
Eduskunnan aika Kauhajoella on jäänyt monen kansanedustajan ja virkamiehen mieliin. Miten hyvin heidät otettiin vastaan lyhyellä valmistautumisajalla ja miten heistä huolehdittiin sota-ajan arjen ahtaudessa. Kauhajokelaiset muistavat pukuun sonnustautuneet vieraan näköiset ihmiset kirkonkylässä ja toisaalta tutustumisen kodeissaan ja majoituspaikoissa asuneisiin kansanedustajiin ja eduskunnan virkamiehiin. Muistot ovat lämpimiä.
Hakemistot ja liitteet
Hakemistossa on tiedot kansanedustajista ja virkailijoista, liitteissä 6.12.1939 pidetyn istunnon pöytäkirja sekä valtiopäiväjumalanpalvelus ja valtiopäivien päättäjäiset 31.1.1940 ja valtiopäivien jumalanpalvelus ja avajaisistunto 1.2.1940.
Liisa Ruismäki