Koulutus Kauhajoella

 

Koulukeskus

Kansanopetuksesta peruskouluun ja lukioon

Martti Luther ja häntä seuranneet protestantit vaativat 1500-luvulta alkaen, että kaikkien oli kyettävä itse lukemaan Raamattua. Uusi ja Vanha Testamentti piti kääntää kansan kielelle – suomeksikin – ja opettaa ihmiset lukemaan, ensin ulkoa, sitten myös sisältä. Kirkko järjesti rippikoulut ja kinkerit, lukkarinkoulut ja lastenopettajat, opetti ja kuulusteli, tarvittaessa pakottikin. Tavoitteena oli kaikkien lasten lukutaito ja 1800-luvun alussa 12-vuotiaista kauhajokelaisista osasikin vähintään välttävästi lukea sisältä noin 75 %.

Kansakouluasetus vuodelta 1866 määräsi kansanopetuksen kuntien tehtäväksi. Kului vielä 16 vuotta ennen kuin Kauhajoen kirkonkylän kansakoulu, pitäjän ensimmäinen, ”ylhäisempi kansakoulu” aloitti 1882.

Laajenna sisältö
Kauhajoen maamieskoulua rakennetaan vuonna 1919.

Vapaaehtoiset koulutusponnistelut

Kauhajoella on kuluneen sadan vuoden aikana ollut suuri merkitys vapaaehtoisella paneutumisella koulutukseen. Se on saanut voimansa samoista lähteistä, jotka ovat pitäjän elinkeinojen menestyksen taustalla. Ovathan Kauhajoen vahvuuksia muun muassa vahva sisäinen yrittäjyys ja yrittämisen perinteet, yhteisöllisyys ja yksituumainen ”Kauhajoki-henki” silloin, kun sitä kipeimmin tarvitaan.

Perustan Kauhajoen maineelle koulutuspaikkakuntana loivat ne 20 perhettä, jotka itsenäisyyden alun voimakkaan sivistystahdon ilmapiirissä ryhtyivät tuumasta toimeen ja perustivat Maamieskoulun (1919), Kotitalouskoulun (1920), Evankelisen opiston (1925) ja Yhteislyseon (1928).  Suuressa pitäjässä oli vielä raivauskelpoista maata, ja maausko säilyi vahvana sitä tukevan koulutuksenkin ansiosta. Väkiluvun kasvu jatkui maatalouspitäjässä aina 1950-luvun loppuun saakka.

Laajenna sisältö

Kauhajoen lukion historiaa

Keskustele aiheesta hashtagilla #kauhajoenkoulutus.